BejelentésPécsbagota honlapja
Bemutatkozik Baranya megye virágoskertje

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
BAMA 2017. 08. 23. 15:24

Holland festmények kerültek a fehér falakra

A „Stichting Post 15” holland alapítvány művészeti rezidens programot, és ahhoz kapcsolódó kiállítást rendez immár tíz éve Pécsbagotán. A fő cél a kreatív fejlődés elősegítése, és az ehhez szükséges tudás biztosítása a kelet-európai kultúráról, valamint a művészeti projektek és a kultúrák közötti megértésről. Az idei nyár eredményeit holland és magyar képzőművészek mutatják be a pécsbagotai holland alkotóházban (Petőfi Sándor utca 15.). Az Otthon leszek című csoportos tárlaton fotók, installációs fotók, festmények és beltéri falfestmények – öt képzőművész (Elizabeth de Vaal, Jelke Reems, Michel Hoogelvorst, Map de Maar és Zékány dia) munkái – láthatók. A kiállítást augusztus 19-én 15 órakor nyította meg a falu polgármestere, Filipovics József és Elizabeth de Vaal a pécsbagotai kultúrházban, az ADR együttes közreműködésével, valamint Varga Rita performansza volt látható.

Rendőr és polgárőr együtt segített időseknek

Egy asszony attól félt, hogy meg fognak fagyni Pécsbagotán. Lett fájuk.

Egy 60 éves asszony tett bejelentést a rendőrség ügyeletére 2017. január 11-én a kora délutáni órákban, hogy pár napja elesett, nehezen mozog és attól fél, hogy éjjel a mozgássérült élettársával meg fognak fagyni. A településen egy rendőrből és polgárőrből álló járőrpár azonnal a hölgy segítségére sietett, az udvaron lévő tűzifát felhasogatták, és begyújtottak a kályhába.

Mivel a járőrök a háznál lévő tűzifát nagyon kevésnek találták, felvették a kapcsolatot a település polgármesterével, aki intézkedett, hogy az idős asszony még a mai napon egy köbméter felhasogatott tűzifát kapjon a helyi önkormányzattól.

Pécsbagota nem kért a változásból

Ismét Filipovics Józsefet (független) választották vasárnap Pécsbagota polgármesterének - tájékoztatta a helyi választási iroda helyettes vezetője, a Királyegyházai Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzője az MTI-t.

Tököli Éva közlése szerint a választási névjegyzékben 86-an szerepeltek, 71-en járultak az urnához, érvénytelen szavazat nem volt. A korábbi településvezető 50, szintén független kihívója, Nemes Ferenc 21 voksot kapott. A Magyar Munkáspárt jelöltjére, Kós Zoltán Istvánra nem adtak le szavazatot - ismertette. A négy képviselő-testületi helyet független jelöltek nyerték el.

Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a Baranya megyei község képviselő-testülete februárban feloszlatta magát.

 

 

 

Dunántúli Napló 2016. január 8.

€ž"Uram, fogadd be őt, a jók közül volt.

Értünk élt, a mindenünk volt."

Szomorúan tudatjuk, hogy

SZILVÁSI BÉLÁNÉ Tóth Ilona tanító,

2015 karácsonyán életének 75. évében rövid, súlyos betegség után meghalt. Hamvasztás utáni temetése 2016. január 12-én 11.30 órakor tartandó gyászmisét követően lesz a pécsi köztemetőben. Gyászoló szerettei

 

Gyászhirdetesek.hu 2015.december 28.

„Szeretetben s munkában szíve holtra fáradt. Síri álom adj nyugalmat édes jó apánknak." Fájdalommal tudatjuk, hogy

HÁNIK JÓZSEF

pécsbagotai lakos 83 éves korában elhunyt. Temetése december 30-án 14 órakor lesz a pécsbagotai temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei


Dunántúli Napló 2012. november 7. Mészáros B. Endre

Fehér köpenyes és mindig okosakat mond

Pécsbagotáról indult

NAGY MÁRIA 1955-ben született Pécsbagotán. Szabadszentkirályon járt általános iskolába, majd a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett 1974-ben. Debrecenben A Kossuth Lajos Tudomány Egyetem kémia-fizika szakán szerzett tanári diplomát 1980-ban. Két évig Siklóson nevelőtanár volt, majd 16 évet tanított a Nagy Lajos Gimnáziumban, 14 éve a Kodály Zoltán Gimnázium kémiatanára.

Jelentős pénzdíjakat kapnak művészek és sportolók, de középiskolai tanároknak ritkán jut több százezer forinttal járó kitüntetés. Ilyen kivétel a Richter Gedeon Alapítvány Kémia Oktatásáért díja, melynek idei három hazai jutalmazottja között ott található Nagy Mária is, aki a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium tanára. – Egy fővárosi vegyésztudós hívta fel a figyelmünket arra, hogy nem akármilyen eredmény ez. Ilyen belterjes a kémia tudománya? – Tény, hogy ritkán kapnak a sikereink nyilvánosságot, a tudós pedig a gimnáziumi osztálytársam volt. Mindenesetre nekem az is legalább ekkora boldogságot okozott, hogy a hét elején a kémiaszertár ajtaján egy rajzos, fotós diákmontázs fogadott ezzel a felirattal: „Büszkék vagyunk a tanárnőre!” Mivel lehet egy ilyen elismerést kiérdemelni? – Elsősorban kiváló tanítványokkal. Országos versenygyőztes tanulóim voltak, s közülük már többen ismert vegyészkutatók. Egyébként a díjkiosztó is tartogatott meglepetést. Meghívták rá az egyik diákomat, s neki kellett megindokolni a kitüntetésemet. Ő így fogalmazott: „A suliba kerülve megkérdeztem a felsősöket, hogy milyen tanárnő Nagy Mária. Ez volt a válasz: rettentő szigorú, nagyon kell figyelni és tanulni az óráin. És vigyázz, a kísérletei nem mutatványok, hanem lényeges tudnivalók!” – Szigorral meg lehet nyerni a fiatalokat a kémiának? – Inkább a vele járó precizitással. Mert valójában a piac diktál, ahol egyre előkelőbb helyen áll a vegyész foglalkozás. – Nem bánta meg, hogy tanár lett és nem kutató? – Amióta az eszemet tudom, tanár szerettem volna lenni. Vonzó volt, hogy a fehér köpenyes emberek mindenkinek okosakat mondanak. Számomra a vegyjelek rengetegében eligazodni olyan, mint egy titkosírást olvasni, s ennek a varázsára igyekszem rávezetni ma is az ifjúságot. Meg hogy mindenki eljusson legalább oda, hogy felismerje a háztartási anyagok összetételében a hatásmechanizmusokat és veszélyeket.

 

Pécsi Napilap 2010.május 31.


Ismét a magyarok győztek

Harmadik alkalommal rendezték meg az Álmosvölgyi Várjátékokat.A Siklósi Sárkányos Lovagrend, a Négy Griff és a Szabad Horda varázsolt igazi honfoglaláskori hangulatot a Pécsbagota melletti Álmosvölgybe a hét végén a harmadik várjátékok alkalmával. A magyar lovasíjászok visszaszerezték Attila kardját.A nyolcszázas évek vége elevenedett meg a Pécsbagota melletti Álmosvölgyben a hét végén, amikor szász, frank és viking vitézek párbajoztak egymással, majd megjelentek a honfoglaló magyarok, hogy elfoglalják a földvárat, nyílzáporral árasszák el az ellenséget, igazi korabeli csatát varázsolva a több százfőnyi érdeklődő teljes megelégedésére. Szablyák, másfélkezes kardok, buzogányok, fokosok csattogtak a pajzsokon, a végén a magyarok tüzes nyilaikkal felgyújtották a várat, majd a kitörő ellenséget a nyílt mezőn győzték le, és visszaszerezték Attila kardját, ami körül a történet szálai bonyolódtak. A mintegy egyórás produkcióban a nagyjából negyven harcos mindegyike korabeli felszerelésben, fegyverekkel küzdött, és döntötte el a csatát.


Dunántúli Napló 1989. január 08.Balog N.


Megtisztulhat a Pécsi-víz?

Valószínűleg kevés vízfolyást ért annyi szidalom, mint a Pécsről induló, Pellérd, Pécsbagota, Kémes határában folyó és a Dráva folyóba Drávaszabolcsnál torkolló Pécsi-vizet. A környéken élők közül sokan csak büdös víznek nevezik ezt a vízfolyást, valljuk be őszintén, nem minden ok nélkül. Most mégis úgy néz ki, hogy lehet megoldást találni a főképp bőrgyári szennyvíz által "táplált" patak megtisztítására. Mégpedig oly módon, hogy a műszaki megoldás, szervesen kapcsolódhat a Mecsekalján, a pellérdi út mellett létesülő új szennyvíztelep rendszeréhez. A Pécsi Környezetvédelmi és Vízügyi Mérőállomás hatfős teamje - a Pécsi Bőrgyár anyagi támogatásával - egy éve folytat kísérleteket a pellérdi tavaknál. A majdan kialakításra kerülő tórendszer kicsinyített másán - mintegy 1 hektáros területen - végzik megfigyeléseiket. Elképzelésük lényege: a Pécsi-víz jelentősen megtisztítható lenne, aha azt átvezetnék egy három fő egységből álló tórendszeren....

 

 

 

 

 

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!